Bestuursbericht Stabu

Ede, 5 juni 2018

Beste relatie van STABU,
Op 2 juni 2018 is er door voormalige medewerkers van STABU een ‘nieuwe’ besteksystematiek in de markt gezet onder de naam NBS.

NBS, afkorting voor Nederlandse Besteksystematiek, is opgericht door Henk Gidding, voormalig accountmanager van STABU. Bij de ontwikkeling kreeg hij hulp van Jaco Ruijs (voormalig beheerder STABU2 systematiek) en Kees Woestenenk (in het verleden ontwikkelaar van de STABU2 systematiek)

STABU vindt het bijzonder dat NBS in staat is geweest haar product in krap een half jaar in de markt te zetten. We zetten vraagtekens bij de oorsprong van de data en de systematiek en hebben juristen ingezet om nader onderzoek te doen. Indien uit dit onderzoek blijkt dat onrechtmatig jegens STABU is gehandeld, zal STABU daartegen optreden.

Digitale ontwikkelingen in de bouwbranche
Een goede specificatiesystematiek is van groot belang voor de bouwbranche, zeker in deze tijd waarin de digitale ontwikkelingen binnen de branche een vaart nemen. Toekomstgericht ontwikkelen vraagt om nauwe samenwerking binnen de branche, waar STABU veel in investeert. De basis ligt in het delen van neutrale, gecontroleerde en gevalideerde data en dat vergt tijd, energie en heel veel precisie. STABU doet dit al jaren met veel toewijding met een team van specialisten en een grote achterban, die die de ontwikkelingen stimuleren vanuit de markt.

Stakeholders
Belangrijke stakeholders zoals Rijksvastgoedbedrijf, Bouwend Nederland en UNETO-VNI ondersteunen samen met BNA, AEDES en BNL-Ingenieurs de productontwikkelingen bij STABU. Het doel daarvan is om er samen voor te zorgen dat de systematiek en de data door de gehele bouwketen heen gebruikt kan gaan worden. Van ontwerp en bouw tot oplevering en gebouwbeheer.

Nieuwe update
Een van de afspraken die STABU onlangs met haar achterban heeft gemaakt, is dat de STABU2 systematiek nog minimaal 5 jaar geüpdate en onderhouden blijft. Rond de zomer komt er een nieuwe release. Daar brengen we u tegen die tijd van op de hoogte.

Mocht u ondertussen vragen hebben over productontwikkelingen of het ontsluiten van data voor uw projecten, neem dan gerust contact op met STABU, Marc Verhage via mverhage@stabu.nl of bel 0318–633026.

Met vriendelijke groet, namens het bestuur van STABU,

Hans Elsinga (voorzitter)

Copyright © 2018 STABU

Geef een reactie